Voedingsbeleid kinderopvang: 5 bruikbare tips voor jou!

Een gezonde kinderopvang? We doen het samen!

Voedingsbeleid voor de kinderopvang.

Een goed voedingsbeleid vormt de basis van een gezonde kinderopvang, hier spelen fruit en groente een belangrijke rol in. In deze blog vind je meer informatie en een aantal bruikbare tips voor jouw kinderopvangorganisatie!

1. Waar begin je met het voedingsbeleid? 

Het is vaak even zoeken hoe je nu het beste kan beginnen met jouw voedingsbeleid voor de kinderopvang, maar gelukkig heeft het Voedingcentrum dit makkelijk gemaakt door een voorbeeld van een voedingsbeleid beschikbaar te stellen. Hierin staat bijvoorbeeld meer informatie over veilig eten en drinken, gezonde traktaties en minder verspillen. Per leeftijdscategorie kan je ook lezen wat de gemiddelde dagvoeding is die kinderen nodig hebben om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Je kan hier klikken om dit document te downloaden.

2. Ga voor duurzame fruit en groente

Zoals gezegd begint een goed voedingsbeleid bij de kinderopvang met het eten van fruit en groente. Het is belangrijk dat kinderen elke dag voldoende fruit en groente eten, vanwege de vezels, vitamines en mineralen. Kinderen maken tot hun vierde levensjaar enorme groei mee en het is dus belangrijk dat daar voldoende bouwstoffen voor zijn. Bij Van Kekem Fruit zijn we PlanetProof gecertificeerd, dit betekent dat al onze eigen producten duurzamer zijn geproduceerd en daardoor beter zijn voor natuur, milieu, klimaat en dier. Veilig en gezond voor iedere kinderopvang!

Voedingsbeleid kinderopvang, kind.
Fruit en groente vormen de basis voor een gezonde leefstijl bij de kinderen

3. Zorg voor voldoende variatie

Soms lijkt het niet zo, maar kinderen staan juist open voor nieuwe smaken en structuren. Het is dus verstandig én gezond om hier op in te springen en voor voldoende variatie te zorgen in het voedingsbeleid van de kinderopvang. Krijgen de kinderen altijd een geschilde appel? Varieer eens in de manier waarop het fruit wordt aangeboden: snijd de appel bijvoorbeeld in partjes, blokjes of geef een ouder kind eens een hele appel. De ene keer mét schil en de andere keer zonder schil. Variatie in smaken, kleuren en structuren zorgt ervoor dat kinderen nieuwsgierig blijven naar fruit en groente. Gebruik deze tips en verras kinderen iedere keer weer bij het fruit- en groentemoment.

''Variatie in smaken, kleuren en structuren zorgt ervoor dat kinderen nieuwsgierig blijven naar fruit en groente. Gebruik deze tips en verras kinderen iedere keer weer bij het fruit- en groentemoment.''

Gelukkig helpt de natuur zelf ook mee om te variëren in het fruit; door het seizoen heen is er seizoensfruit zoals: aardbeien, perziken, nectarines, watermeloenen. De variatie zit hem alleen niet perse in een andere fruitsoort. Een Granny Smith en een Jonagold smaken namelijk weer anders dan een Elstar of een Gala - dit zijn verschillende appels die door het jaar heen verkrijgbaar zijn. Benieuwd naar alle soorten appels en hun kenmerken? Binnenkort komt er een nieuwe blog van Kees van Kekem over dit onderwerp. Houd dit in de gaten!

Voedingsbeleid kinderopvang, appel
Hebben jullie ook verschillende appels op de kinderopvang?
Voedingsbeleid kinderopvang, fruitwater
het fruitwatertasje


4. Maak water drinken leuker

Wat uiteraard niet kan ontbreken in een goed voedingsbeleid voor de kinderopvang is water drinken. In water zitten namelijk geen calorieën, er zit geen suiker in en het smaakt ook niet zoet (op deze manier wennen kinderen ook niet aan zoete dranken). Dit maakt water de allerbeste dorstlesser!

tip:
laat de kinderen zelf eens experimenteren door schijfjes fruit in het water te doen. Denk hierbij aan: watermeloen, citroen, limoen, sinaasappel. Dit zorgt niet alleen voor een andere smaakbeleving, maar ziet er ook nog eens heel erg kleurrijk uit! Bij Van Kekem fruit hebben we hiervoor in de zomer speciale fruitwatertasjes.

5. Communicatie naar de ouders

Ouders willen graag het beste voor hun kind en vinden het belangrijk als hun kind voldoende en verschillende fruit en groente eten. Alleen het allerbeste is daarom goed genoeg voor de kinderen binnen jullie kinderopvangorganisatie. Ouders stellen vaak gerichte en/of kritische vragen over de voeding die hun kind krijgt bij jouw kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of peuterspeelzaal. Mede hierdoor raden wij aan om jullie voedingsbeleid actief te delen met de ouders van de kinderen, hiermee zorg je ervoor dat de ouders nauw betrokken zijn bij wat hun kinderen dagelijks consumeren.

Ouders enthousiasmeren over jullie voedingsbeleid op de kinderopvang? Deel bijvoorbeeld eens foto's van de volgende momenten:

  • Het voorbereiden van de gezonde lunch.
  • Het fruitmoment, probeer fruit en groente eens zo creatief mogelijk te snijden.
  • Laat de kinderen meehelpen met het dekken van de tafel.
  • Pedagogisch medewerkers aan tafel met alle kinderen.
  • Een leuke activiteit gericht op voeding zoals het proeven van onbekende groente.


Advies nodig over fruit en groente binnen jouw voedingsbeleid? Of vragen over leuke activiteiten, themaweken en/of speciale acties met fruit en groente? Wij denken graag met je mee! Neem contact met ons op via e-mail of telefoon.

Anderen lazen ook